Tips en onderhoud

Het opblazen van de boot:

 • Wanneer u de boot opblaast wordt aanbevolen dat u de luchtkamers niet in één keer volledig opblaast maar de luchtkamers één voor één opblaast met de wijzers van de klok mee, totdat de tubes hun vorm aannemen. Voor boten met aluminium vlonders kunt u de tubes eveneens zodanig vullen, zodat er genoeg ruimte over is om de vlonders te kunnen plaatsen. Plaats de aluminium vloer van buiten naar binnen en druk hem in het midden naar beneden op zijn plaats.
 • De luchtpomp heeft een bajonet sluiting ,met de klok mee aandraaien / tegen de klok in losdraaien. ( dit mag niet zwaar gaan )
 • Na het plaatsen van de vlonders kunnen de luchtkamers in dezelfde volgorde worden afgevuld tot de juiste werkdruk is behaald die geschikt is voor het type boot.
 • De opblaasbare kiel kan als laatste stap worden opgeblazen nadat de vlonder is geplaatst en de tubes volledig zijn gevuld met lucht.
 • Blaas de boot nooit te hard op. Het is goed dat de tubes nog veerkrachtig zijn.
 • Wees ervan bewust dat de buitentemperatuur voor drukverschillen in de luchtkamers zorgt. Boten worden veelal in de ochtend te hard opgeblazen als het nog koel is, maar zodra de temperatuur overdag stijgt, expandeert de lucht in de luchtkamers, waardoor de tubes nog harder worden en overbelast kunnen raken. Hierdoor is de kans op lekkage en beschadiging groter wanneer de boot in contact komt met scherpe objecten .
 • Het is verstandig om de druk van de tubes af en toe te controleren gedurende de tijd dat hij wordt blootgesteld aan direct zonlicht en warmte en zo nodig lucht vrij te laten.
 • De ventielen zijn zo geconstrueerd dat bij het verwijderen van de afsluitdop indien het ventiel op de goede stand is gedraaid, de kamer niet plotseling leegloopt. Hierdoor is de boot beschermd tegen het plotseling leeglopen van de kamers bij het per ongeluk losdraaien van de ventieldop. Tevens kan er eenvoudig lucht worden bij gepompt of gedoseerd vrij worden gelaten. Zorg ervoor dat de pal/ventiel is uitgedraaid (tegen de klok in) voordat u gaat varen en zodanig in de goede stand staat, zodat bij het verwijderen van de dop niet de gehele luchtkamer leeg zal lopen. U kunt met uw vinger de pal indrukken en hiermee de juiste hoeveelheid lucht vrijlaten.

Standaard voorzorgsmaatregelen:

 • De boten zijn uit zeer sterk materiaal vervaardigd, maar dat neemt niet weg om voorzichtig te zijn met scherpe objecten. De gevolgen van lekkage zijn groter dan bij boten met een conventionele harde romp, daarom is het belangrijk de boot te beschermen tegen de impact van scherpe objecten. Voorkom het slepen van de boot over rotsen of steen en wees voorzichtig bij het aanmeren van de boot bij steigers, kade, wal en strand. Er kunnen zich niet direct zichtbare scherpe objecten bevinden zoals bijv. spijkers, glasscherven, stenen of schelpen die de huid van de boot kunnen beschadigen.
 • Het is verstandig uw boot met regelmaat te reinigen en zand en aanslag te verwijderen. Zand heeft een schurende werking en kan in de ventielen terecht komen. Daarnaast kunnen er algen en vuil zich op de onderkant van de boot gaan hechten als de boot gedurende langere periode zich in het water bevindt.
 • De zelflosser is voorzien van een rubber membraam,controleer regelmatig of deze nog juist gemonteerd zit.

Onderhoudstips voor de rubberboot:

·  Schoonmaken: Kunststof reinigers en andere op olie gebaseerde schoonmaakproducten kunnen na lange tijd schade aanbrengen aan het PVC en de naden. Milde zeep is het beste voor het schoonmaken van uw rubberboot. Daarnaast zijn er veel schoonmaakproducten verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor uw rubberboot. Ook zijn er middelen verkrijgbaar die uw boot beschermen tegen de invloeden van zon en het materiaal soepel houden en conserveren tijdens opslag wat de levensduur van uw rubberboot verlengd.

·  Opbergen: Leeggelopen rubberboten zijn kwetsbaarder voor schade dan wanneer opgeblazen. Het beste voor uw boot is om hem voor 65% opgeblazen op te slaan zodat vouwen in het materiaal worden voorkomen. Dan kunt u de boot afdekken met een kleed of ademend zeil. Als dit niet mogelijk is en u wilt de boot opslaan in de draagtas, laat dan de boot volledig leeglopen en vouw de boot op. Zorg ervoor dat deze droog en schoon is alvorens de boot in de draagtas wordt gedaan. Als u van plan bent hem op te slaan op een trailer, probeer dan buigingen en vouwen in de boot te voorkomen.

·  Stalling buiten: Indien uw boot gedurende het vaarseizoen langere tijd buiten in het water ligt is het verstandig om met regelmaat de luchtdruk van de tubes te controleren en de boot schoon te houden. Een afdekzeil en UV beschermende coating wordt aangeraden om onnodig langdurige blootstelling aan zonlicht en weeromstandigheden te voorkomen. Aanslag van algen aan de onderkant van uw boot kunnen eenvoudig worden voorkomen door regelmatig de onderkant schoon te maken. Wij raden het af om met vorst en bevriezing de boot buiten te houden.

·  Reparatie: Mocht er zelfs met de beste preventie en voorzorgsmaatregelen onverhoopt een lek ontstaan, dan is er de mogelijkheid (voor kleine lekken of scheuren) om de boot te repareren met de bijgeleverde reparatieset. Het kan zijn dat de locatie van het lek moeilijk te bepalen is als het een kleine lek betreft. U kunt de locatie bepalen door de boot op te blazen en deze met zeep en water in te smeren. Daar waar er een lek is zullen luchtbellen ontstaan door het ontsnappen van lucht uit de luchtkamer. Controleer zorgvuldig of er niet meerdere lekken zijn voordat u de reparatie uitvoerd en de boot weer in gebruik neemt.

·  Wij raden uw aan om voor grotere reparaties naar een expert of boten reparateur te gaan, omdat het moeilijk kan zijn om een grote reparatie uit te voeren met de bijgeleverde plakkers. Behalve als u een kleine lek heeft en directe reparatie vereist is, volg dan de instructies die worden geleverd bij de reparatiekit of raadpleeg de handleiding bij de boot.

Hieronder een korte samenvatting:

1. Zorg ervoor dat de ondergrond droog en vetvrij is voordat u de plakker aanbrengt. De lijm dient enige tijd in te werken voordat de plakker op de lek kan worden aangebracht.

2. Kies een plakker die minimaal de lek 7,5 cm overlapt in alle richtingen.

Als uw rubberboot ruwe uitgedroogde oppervlakken vertoond of verspreid is met minuscule lekken, kan het een indicatie zijn dat uw rubberboot sterk verouderd is of dat de boot door gebrek aan onderhoud heeft geleden aan uitdroging, slijtage, zonlicht, oververhitting en zout water. In dat geval is het  beste om de boot te vervangen.

·  Het is niet moeilijk om het onderhoud van uw rubberboot te verzorgen en de meeste problemen kunnen worden voorkomen door op de juiste manier met u boot om te gaan en periodiek de boot de juiste verzorging te geven. Als uw rubberboot goed wordt verzorgd, geeft hij u jarenlang vaarplezier en zal hij aan alle verwachtingen voldoen. Het is tenslotte een leuke en sportieve manier van varen. Ook voor de beroepsvaart worden rubberboten al jaren ingezet en zijn toepasbaar in uiteenlopende domeinen van de watersport die zijn verkregen door de goede en betrouwbare eigenschappen van de rubberboot.